Aj diamanty sa dajú pestovať

Prečo si vybrať diamanty pestované v laboratóriu - takzvané “Lab-grown” diamanty?
 

Pri výrobe šperkov pracujem so všetkými typmi kameňov, ale medzi moje najobľúbenejšie určite patria lab-grown diamanty. 
Prečítajte si o nich viac a určite budú patriť aj medzi vaše naj.
 
 
 
 
Sú eco-friendly a human-friendly
Diamanty pestované v laboratóriu sú zodpovednou voľbou, pretože nie je potrebná žiadna ťažba.
Navyše poznáte zdroj pôvodu a vyhnete sa diamantom pochádzajúcich z ťažieb, ktoré často sprevádzajú zlé zaobchádzanie s pracovníkmi či komunitami.
 
 Krásne a hodnotné
 Krajšie vďaka lepšej, svetlejšej kvalite a vyššej čistote.
 Menej defektov a väčšia cenová dostupnosť.
 Môžu byť vytvorené farby, ktoré sa v prírode vyskytujú len zriedka, vďaka čomu sú jedinečné a žiadané kúsky dostupnejšie.
 
Diamanty lab-grown sú rovnaké ako vyťažené
Diamanty pestované v laboratóriu majú rovnaké fyzikálne, chemické a optické vlastnosti ako vyťažené diamanty.
 

 
 
Lab-grown diamant sa pestujú v kontrolovanom laboratórnom prostredí pomocou pokročilých technologických procesov.    Tie kopírujú podmienky, za ktorých sa diamanty prirodzene vyvíjajú, ako napríklad extrémny tlak či teplo. 
Zatiaľčo vznik prírodných diamantov sa ráta na stovky rokov,  v laboratórnych podmienkach je možné tento proces skrátiť na niekoľko dní. 
Základ pre laboratórne diamanty tvoria skutočné atómy uhlíka už existujúcich malých diamantov. Pridaním prírodných stopových prvkov v čase rastu diamantu, vznikajú umelé farebné diamanty. 
Keďže sú vyrobené z rovnakého materiálu ako prírodné diamanty, vykazujú rovnaké optické a chemické vlastnosti.
 
Pomocou lupy na šperky je takmer nemožné odlíšiť diamanty vytvorené v laboratóriu od prírodných diamantov. Dá sa to iba testami, pomocou špecializovaného zariadenia.  
 
Diamanty vytvorené v laboratóriu, majú mať certifikát, ktorý ich identifikuje ako laboratórne vypestované.
So všetkými diamantmi pestovanými v laboratóriu sa zaobchádza rovnako ako s vyťaženými diamantmi.  Keď sú pripravené, posielajú sa do nezávislého klenotníckeho laboratória, aby ich certifikoval odborník.
Klasifikácia diamantov odborníkom sa zameriava na brus, čistotu, karát a farbu každého drahokamu (ale o tom viac v ďaľšom článku).
 
Majú rovnaké fyzikálne a chemické vlastnosti a sú pestované za rovnakých teplotných a tlakových podmienok, avšak bez konfliktov a pochybných etických praktík, ktoré sú bežné v niektorých diamantových baniach.  
V skutočnosti sú diamanty vytvorené v laboratóriu často kvalitnejšie vďaka prísne kontrolovanému prostrediu a plne monitorovanému procesu.  
 
Keď si vyberiete diamant pestovaný v laboratóriu, môžete investovať do vysokokvalitného a úžasného kúska, ktorý je zároveň etický a šetrný k životnému prostrediu.
 
 
Pre viac informácií ma kontaktujte na info@klenotnikduris.sk alebo na čísle +421 947 929 204.
 
Krásny deň bez extrémnych teplôt a tlakov Vám želám.
 
Váš klenotník